Valstybinis kodas: | 211081101 |
---|---|
Kodas pagal ISCED: | 23381 |
Lygmuo ir/ar tipas: |
Pagrindinis profesinis mokymas
Paslaugos asmenims
|
Pakopa: | Programos, skirtos asmenims, neturintiems pagrindinio išsilavinimo |
Baigimo sertifikatas: | Kvalifikaijos pažymėjimas |
Studijų forma/trukmė |
Dieninė: 3 m.
|
Anotacija arba apibūdinimas
Mokymo programa skirta rengti virėjus, gebančius naudojantis naujausiomis technologijomis gaminti įvairaus sudėtingumo kulinarinius bei konditerinius gaminius ir patiekti juos vartotojui.
Siekiant šių tikslų būsimieji virėjai teoriniuose užsiėmimuose mokomi mitybos mokslo, maisto produktų asortimento, kokybės ir laikymo reikalavimų, patiekalų gaminimo būdų ir technologijų, prekybos ir apskaitos pagrindų, patiekalų receptūrų ir meniu sudarymo, produktų kiekio, išeigos normų ir patiekalų kainų nustatymo, darbo saugos ir higienos normų reikalavimų, virtuvės darbo organizavimo ir kt.
Praktinis mokymas vyksta mokyklų praktinio mokymo dirbtuvėse, laboratorijose, viešojo maitinimo įmonėse. Praktinio mokymo trukmė – 44 savaitės. Jo metu įtvirtinami ir tobulinami patiekalų gaminimo, technologijų naudojimo, darbo organizavimo ir kt. įgūdžiai.
Programa baigiama kvalifikacijos egzaminu. Baigusiajam suteikiama virėjo kvalifikacija.
Baigus virėjo mokymo programą ir, įgijus vidurinį išsilavinimą, mokymąsi galima tęsti pagal aukštojo mokslo paslaugų asmenims studijų krypties programas.
Virėjo mokymo programa skirta asmenims, turintiems nebaigtą pagrindinį išsilavinimą ir sulaukusiems 14 metų.
Kvalifikacijos aprašas
Virėjo kvalifikacija reikalinga norint dirbti virėju.
Asmuo, įgijęs virėjo kvalifikaciją, turi:
- gebėti organizuoti virtuvės darbą pagal higienos normų ir technologijų reikalavimus, atsakingai atrinkti ir atlikti pirminį produktų ir pusgaminių paruošimą, gaminti kokybiškus šaltus ir karštus patiekalus, padažus ir sriubas, desertus ir konditerijos gaminius bei gėrimus, savarankiškai paskaičiuoti reikiamų produktų kiekį, išeigos normą ir patiekalų kainas, saugiai dirbti su technologiniais įrengimais, naudotis informacinėmis technologijomis, įvertinti verslo aplinką;
- žinoti maisto produktų savybes ir laikymo sąlygas, maisto gaminimo būdus ir technologijas bei receptus, darbų saugos ir higienos normų reikalavimus, darbo organizavimo ir apskaitos vedimo pagrindus;
- mokėti atrinkti produktus ir ruošti bei patiekti įvairius patiekalus, dirbti su virtuvės įrengimais ir priemonėmis, organizuoti savo darbą.
Virėjo kvalifikaciją galima įgyti pagrindinio profesinio mokymo įstaigose, vykdančiose mokymą pagal virėjo mokymo programą.
Norintiems siekti virėjo kvalifikacijos galima turėti nebaigtą pagrindinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti virėju nėra pripažįstami.
Įgiję virėjo kvalifikaciją asmenys gali dirbti viešojo maitinimo įmonėse ir įstaigose.
Pavadinimas | Miestas/Savivaldybė | Adresas |
---|---|---|
Alytaus profesinio rengimo centras | Alytus | Putinų g. 40 |
Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai
Aš jau esu ePasas.lt vartotojas Tapti ePasas.lt vartotoju