Valstybinis kodas: | 330054102 |
---|---|
Kodas pagal ISCED: | 31354 |
Lygmuo ir/ar tipas: |
Pagrindinis profesinis mokymas
Gamyba ir perdirbimas
|
Pakopa: | Programos, skirtos asmenims, turintiems pagrindinį išsilavinimą ir siekiantiems vidurinio išsilavinimo |
Baigimo sertifikatas: | Profesinio mokymo diplomas |
Studijų forma/trukmė |
Dieninė: 3 m.
|
Anotacija arba apibūdinimas
MOKYMO DALYKAI IR PRAKTIKA
Bus mokomasi specialybės (žaliavų ir jų paruošimo, mėsos perdirbimo technologijos, mikrobiologijos pagrindų, gyvulių anatomijos, dirbti su mėsos perdirbimo įrengimais, įrankiais, juos prižiūrėti ir reguliuoti, skerdimo, iškapojimo, išgyslinimo ir mėsos rūšiavimo, skerdienos ir subproduktų apdorojimo, mėsos sūdymo ir rūkymo, mėsos konservavimo, dešrų gamybos, mėsos pusgaminių gamybos, gaminti paukštienos produkciją, gaminti virtus ir rūkytus mėsos gaminius, produkcijos laikymo sąlygų reikalavimų, sanitarijos ir higienos, buhalterinės apskaitos pradmenų, gamtos ir darbų saugos, informacinių technologijų, specialybės užsienio kalbos, ekonomikos ir verslo pagrindų) ir bendrųjų (valstybinės kalbos kultūros ir specialybės kalbos, menų ir meninės raiškos, estetikos, kūno kultūros, civilinės saugos) dalykų bei praktinių gebėjimų.
Pagal 3-iosios pakopos mėsininko mokymo programą bus mokomasi bendrojo lavinimo dalykų pagal technologinio profilio bendrojo vidurinio ugdymo programas.
Mokomosios (29 savaičių) ir baigiamoji (19 savaičių) praktikos atliekamos laboratorijose, mėsos perdirbimo ir prekybos, kulinarijos įmonėse.
Kvalifikacijos aprašas
DARBO APRAŠYMAS
Mėsininkas dirba mėsos perdirbimo ir prekybos, kulinarijos įmonėse, mėsos kombinatuose, maisto prekybos parduotuvėse, turgavietėse. Skerdžia gyvulius, išdarinėja ir sukapoja skerdieną ir paruošia iš jos standartinius mėsos pjaustinius, skirtus pardavimui arba tolimesniam apdorojimui. Gastronominėse parduotuvėse, didelėse įmonėse, kurios tiekia mėsą restoranams, mėsininkas sukapoja mėsos gabalus į mažesnius arba aptarnauja klientus pagal individualų užsakymą, paruošdami mėsą pagal norimą formą ir dydį. Pjausto mėsą į žlėgtainius (bifšteksus), kapoja ją, naudodami peilius ir elektrinius pjūklus, formuoja kepsnius, o taip pat sumala mėsą pardavimui. Mėsos file ruošia peilių, riekimo mašinų arba pjaustytuvų pagalba. Kaulus pjausto juostiniais pjūklais.. Mažmeninėse maisto prekybos parduotuvėse sveria, vynioja, rūšiuoja bei šaldo mėsos gabalus. Darbo sąlygos skirtingos, priklausomai nuo įmonės veiklos rūšies ir dydžio. Mėsos kombinatuose ar didesnėse mažmeninės prekybos įmonėse mėsininkas dirba didelėse mėsos pjaustymo patalpose, kuriose yra elektra varomos mašinos ir konvejeriai. Mažose mažmeninės prekybos įstaigose bei turgavietėse dirba už mėsos prekystalio.
PROFESINIAI GEBĖJIMAI
Svarbu gebėti nustatyti mėsos kokybę iš spalvos, kvapo ar cheminės analizės būdu, žinoti gaminamos produkcijos valstybinius standartus, mokėti naudotis šaldymo, transportavimo ir kitais įrengimais bei mechanizmais. Būti tvarkingam ir sąžiningai laikytis sanitarijos bei higienos reikalavimų. Svarbu tokios psichofiziologinės savybės kaip rankų vikrumas ir koordinacija, geras spalvų skyrimas, jautrumas kvapams, gera sveikata ir fizinė jėga.
PROFESINĖS PERSPEKTYVOS
Paklausa ir užimtumas mėsininkui turėtų didėti augant šalies pragyvenimo lygiui, nes tai populiari, turinti tvirtą paklausą profesija. Kartu su ekonomikos augimu plėsis maitinimo įstaigų tinklas, didės mažų mažmeninės maisto prekybos įmonių skaičius. Ji gimininga tokioms profesijoms kaip skerdikas, mėsos pjaustytojas, dešrelių gamintojas.
Pavadinimas | Miestas/Savivaldybė | Adresas |
---|---|---|
Utenos regioninis profesinio mokymo centras | Utena | Aukštaičių g. 5 |
Kauno maisto pramonės mokykla | Kaunas | Taikos pr. 133 |
Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai
Aš jau esu ePasas.lt vartotojas Tapti ePasas.lt vartotoju