Valstybinis kodas: | 440054101 |
---|---|
Kodas pagal ISCED: | 42354 |
Lygmuo ir/ar tipas: |
Pagrindinis profesinis mokymas
Gamyba ir perdirbimas
|
Pakopa: | Programos, skirtos asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą |
Studijų forma/trukmė |
Dieninė: 1 m.
|
Anotacija arba apibūdinimas
MOKYMO DALYKAI IR PRAKTIKA
Bus mokomasi specialybės (cukraus ir kitų maisto produktų gamybos technologijų, maisto produktų mikrobiologijos pagrindų, žaliavų savybių ir panaudojimo, dirbti su cukraus gamybos technologiniais įrengimais, gamybos technologijos parametrų kontrolės, naudotis laboratoriniais prietaisais ir reagentais, atlikti analizes, nustatyti žaliavos ir cukraus kokybę bei biocheminę vertę, elektrotechnikos, braižybos ir technologinių schemų skaitymo, tvarkyti apskaitos dokumentus, asmens higienos ir sanitarijos reikalavimų, gamtos ir darbų saugos, informacinių technologijų, specialybės užsienio kalbos, ekonomikos ir verslo pagrindų) ir bendrųjų (valstybinės kalbos kultūros ir specialybės kalbos, menų ir meninės raiškos, estetikos, kūno kultūros, civilinės saugos) dalykų bei praktinių gebėjimų.
Mokomosios (21 savaitės) ir baigiamoji (8 savaičių) praktikos atliekamos mokyklos dirbtuvėse, laboratorijoje, cukraus, konservų, grūdų ir pašarų gamybos įmonėse.
Kvalifikacijos aprašas
DARBO APRAŠYMAS
Cukraus pramonės operatorius-laborantas dirba dideliuose kombinatuose cukraus gamybos cechuose, konservų, grūdų ir pašarų gamybos įmonėse. Operatorius-laborantas valdo automatinę ir pagalbinę įrangą, kuri pjausto runkelius riekelėmis, išspaudžia iš jų sirupą. Stebi kontrolinių prietaisų pultą, reguliuoja vandens srovę ir runkelių transportavimo greitį, skysčio temperatūrą, įjungia konvejerį ir automatines svarstykles. Kontroliuoja rezervuarą, į kurį patenka cukraus sirupas su priemaišom karbonizavimo proceso metu. Pripildo rezervuarą sirupu, kontroliuoja karbonizavimo ingridientų srovę, tekančią į sirupą, išbando tirpalą. Cukraus pramonės operatorius-laborantas dirba pagal nurodymus ir kontroliuoja vieną iš proceso fazių. Didesnę laiko dalį dirbama stovint.
PROFESINIAI GEBĖJIMAI
Labai svarbu gebėti dirbti kolektyve, naudotis įvairiais mechanizmais ir įrengimais, išmanyti gamybos technologiją, prisitaikyti prie darbo užduočių kaitos, domėtis chemija. Būti tvarkingam, kruopščiam ir sąžiningai laikytis sanitarijos ir higienos reikalavimų.
PROFESINĖS PERSPEKTYVOS
Ši profesija turi tvirtą paklausą, nes cukrus yra svarbus produktas maisto pramonėje ir jo gamyba neturėtų mažėti. Ji gimininga tokioms profesijoms kaip cukrinių runkelių difuzorių, cukraus kristalizavimo mašinos, nepertraukiamo veikimo rafinatoriaus operatoriai.
Pavadinimas | Miestas/Savivaldybė | Adresas |
---|
Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai
Aš jau esu ePasas.lt vartotojas Tapti ePasas.lt vartotoju