Straipsniai
Atgal
Paskelbti Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso Lietuvos etapo laureatai
2011-04-22

Šiandien ministerijoje vyko Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo baigiamasis renginys, paskelbti konkurso laimėtojai.


Jais tapo: Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos vienuoliktokas Povilas Kavaliauskas, Kauno ,,Aušros" gimnazijos devintokė Dobilė Minkutė ir Varėnos „Ąžuolo" gimnazijos vienuoliktokė Dalia Bartkevičiūtė bei devintokė Gailė Tumėnaitė. Šie mokiniai atstovaus Lietuvai rugsėjo 23-28 d. Helsinkyje vyksiančiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse.

Mokinius ir jų mokytojus pasveikino švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius: „Jūsų darbai – gera pradžia ir rimta paraiška sukti į vieną iš perspektyviausių ateities profesijų -mokslininko tyrėjo kelią. Didžiausia šios veiklos nauda yra ta, kad ji padeda sukrauti didžiulį turtą – ugdo intelektą ir intuiciją, gebėjimą mąstyti ir kryptingai veikti. Sveikinu mokytojus, dėkoju, kad pastebite, skatinate gabius vaikus dalyvauti jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo projekte“.
Pasak ministro, iš Europos socialinio fondo ir Lietuvos biudžeto finansuojamas projektas yra labai prasminga ir atsiperkanti investicija.

Konkurse dalyvavo per 200 mokinių, kurie pateikė 157 tiriamuosius mokslo, kūrybinius darbus iš įvairių mokslo krypčių. Į baigiamąjį turą buvo atrinkti geriausi 29 darbai iš astronomijos ir fizikos, chemijos ir ekologijos, socialinių mokslų ir medicinos, biochemijos, biologijos (dviejose grupėse), humanitarinių mokslų bei technologijų.

Mokinių darbus vertino įvairių mokslo sričių ekspertų komisijos. Vertinant buvo atsižvelgiama į jų moksliškumą, originalumą, darbo tęstinumą, atlikimo metodiką, savarankiškumą, praktinę naudą.

P.Kavaliauskas iš Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos (vadovė dr. Rita Plančiūnienė) kelerius metus tyrinėja musių pernešamas ligas. Tirdamas įvairiuose ekologiniuose arealuose sugautas muses, mokinys nustatė atsparių antibiotikams bakterijų paplitimo dažnį.

Kauno ,,Aušros" gimnazijos mokinė D.Minkutė (vadovė Jūratė Martinaitienė) ieškojo mobiliųjų telefonų skleidžiamo elektromagnetinės spinduliuotės mažinimo būdų. Ji tyrimais patvirtino, kad geriausiai spinduliuotę mažina apsauginis tekstilinis mobiliojo telefono dėkliukas iš Inox pluošto (plieno pluošto siūlų).

Varėnos „Ąžuolo" gimnazijos mokinės D.Bartkevičiūtė ir G.Tumėnaitė (vadovė Jolanta Žilionienė) gilinosi į grybų dažų pritaikymo galimybes gobelenams restauruoti. Mokinės iš 15 grybų rūšių išgavo 118 atspalvių dažų. Ištyrusios jais dažytų siūlų įvairius fizinius ir cheminius parametrus, šią naujovę siūlo restauratoriams.

Konkurso laimėtojais taip pat tapo: Kauno Vinco Kudirkos vidurinės mokyklos aštuntokas Matas Navickas už darbą „Dekoratyvinės obels „Red Sentinel“ įvedimas į in vitro kultūrą ir mikrodauginimas“ (vadovė Gintarė Jakaitytė). Mokinys turi tikslą sukurti tokią žemaūgę ir auginimo sąlygoms nereiklią obelų veislę, kurios vaisius - vienas obuoliukas atstotų insulino tabletę.
Šiaulių universiteto gimnazijos vienuoliktokas Airidas Žukauskas (vadovas Vacys Jankus), kuris tyrinėjo mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės spinduliuotės poveikį bakterijoms.

ES jaunųjų mokslininkų konkursas kasmet įtraukia vis daugiau šalies mokinių ir mokytojų, skatina jų kūrybinę iniciatyvą. Konkurso dalyviai bendrauja su mokslininkais, specialistais. Tai jiems padeda įvertinti savo tolesnių studijų galimybes, nes daugelis dalyvių savo ateitį sieja su moksline veikla.

Lietuvos mokiniai Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse dalyvauja nuo 1996 m. Europos Komisija, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į mokslo svarbą, mokslo bendruomenę priartinti prie visos visuomenės, skatinti jaunų žmonių domėjimąsi mokslu, konkursą organizuoja nuo 1989 m. Jame gali dalyvauti 15-20 amžiaus jaunieji mokslininkai.

Išsamesnė informacija apie konkursą: Neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyriausioji specialistė Emilija Bugailiškienė, tel. (8 5) 2191 254.

Komentarai