Straipsniai
Atgal
Kauno kolegija: svarbu parengti konkurencingą specialistą
2011-06-17

 Nuo pat pirmos studijų dienos Kauno kolegija studentus orientuoja į praktika remiamas darbo rinkos tendencijas Kauno ir kituose šalies regionuose. Šiandien baigiamuosius darbus rengiantiems ir pristatantiems diplomantams likusius taškus ant „i“ sudėti padrąsina šios Alma Mater lyderystės faktas, kuris skelbiamas Lietuvos kolegijų reitinguose.


 Patirties semiasi pas socialinius partnerius

„Viena kolegijų sektoriaus stiprybių – glaudus ryšys su socialiniais partneriais“, – teigia Kauno kolegijos direktorius dr. Mindaugas Misiūnas ir akcentuoja, kad atsiranda visuomenės pasitikėjimas kolegija kaip ne tik specialistus rengiančia, bet ir vykdančia taikomuosius tyrimus ir konsultacinę veiklą aukštąja mokykla.

Kauno kolegijos studentai įgyja praktinių įgūdžių, suvokia darbo rinkos konkurencingumo principus atlikdami praktiką ir rengdami baigiamuosius darbus institucijos socialinių partnerių kompanijose. Kolegija vykdo „Achemos“ koncerno, AB „Software Solutions“, AB „Klaipėdos mediena“, Tauragės verslo informacijos, Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centrų, Lietuvos viešbučių tinklų, SPA centrų ir kitų verslo organizacijų, pramonės įmonių, gydymo įstaigų, mokyklų užsakymus.

Baigiamieji darbai orientuoti į praktiką

Kauno kolegijoje – platus studijų programų spektras. Kasmet baigiamuosius darbus pristato įvairių sričių – biomedicinos, technologijos, humanitarinių, socialinių mokslų ir meno studijų – specialistai. Tyrimai remiasi šiandienos aktualijomis ir yra orientuoti į praktiką.

Šįmet įdomų projektą rengia Kauno kolegijos menininkai. Būsimieji dekoratyvinės plastikos specialistai vykdo saldainių fabriko UAB „Rūta“ užsakymą – kuria projektus, susijusius su produkcijos pakuotėmis, planuojamu šokoladu muziejumi. „Jau tapo tradicija, kad būsimųjų dizainerių baigiamųjų darbų pristatymas vyksta viešose erdvėse – bakalaurantai demonstruoja rūbų kolekcijas Verslo lyderių centre, Kaune“, – teigia Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto dekanė dr. Sigita Saulėnienė.

Studijos organizuojamos ir regionuose

Kauno kolegija studijas organizuoja ne tik Kauno mieste, bet ir Kėdainiuose, Druskininkuose, Tauragėje. Kėdainiai nuo didikų Radvilų laikų pasižymi humanitariniais mokslais. Tradiciją tęsia čia įsikūrę Kauno kolegijos filologai. Diplomantai šįmet ieško vertimo strategijų taikymo dėsningumų, gilinasi į interneto bei kalbos ryšį, analizuoja lingvistinius pokyčius anglų ir lietuvių kalbose, kuriuos sukėlė IT era.

„Mūsų institucijos atveju regioninio aukštojo mokslo galimybėmis puikiai naudojasi Druskininkai: kolegijoje rengiami turizmo ir viešbučių, verslo vadybos specialistai įsidarbina į naujai įsteigtus sveikatinimo ir poilsio verslo objektus, taip išsprendžiama kvalifikuoto personalo, kurį privilioti į kurortinį miestą darbdaviams sunkiai sekasi, problema“, – teigia kolegijos vadovas.

Panaši situacija ir Tauragėje: čia besimokantieji verslo vadybos, buhalterinės apskaitos, įstaigų ir įmonių administravimo specialistai tiria šio regiono organizacijų, įmonių ir įstaigų charakteristiką, o baigę studijas gauna pasiūlymus dirbti.

Visuomenė pripažino lyderiais

„Mūsų kolegijos bendruomenės pastangas vėl pastebėjo ir įvertino visuomenė – 2011 m. žurnalo „Veidas“ Lietuvos kolegijų reitinge esame pripažinti geriausiais“, – teigia institucijos vadovas ir pabrėžia, kad šis lyderystės faktas neatsiejamas nuo studijų kokybės gerinimo bei konkurencingo specialisto parengimo siekių. Reitinge geriausiai įvertintos veiklos – tarptautiškumo plėtra, studijų programų įvairovė ir išskirtinumas, studijų sąlygos, finansavimo struktūros. Aukščiausi balai taip pat skiriami akademiniam personalui ir alumnų veiklai.

Apie tinkamą specialisto parengimą byloja ir institucijos studentai bei absolventai. Iš Tauragės rajono kilusi Kaune esančios kavinės „Miesto sodas“ vadovė Jurgita Vedrickienė krimto maisto pramonės verslo vadybos studijas ir teigia, kad paskaitos buvo įdomios, o būtent studijų metu atlikta praktika padėjo nukonkuruoti pretendavusius į darbo vietą, kuri šiandien priklauso Kauno kolegijos absolventei.

„Žinojau, kad kolegijoje labiau orientuojamasi į praktiką, ir tai itin patrauklu. Iš tiesų prasmingų studijų galimybių kolegijoje labai daug, tereikia mokėti jomis pasinaudoti“, – teigia Kauno kolegijoje studijuojanti būsimoji ergoterapeutė Asta Meškerevičiūtė, kurios biologijos valstybinio egzamino žinios buvo įvertintos 100 balų. Mergina galėjusi stoti ir universitetą, tačiau ji pirmenybę paskyrė teorinių žinių ir praktinių įgūdžių formavimui kolegijoje.

Komentarai