Apklausa
Kokią specialybę rengiatės studijuoti?
Mokymo programos
Visos mokymo programos
> Studentams > Darbo rinkos profesinis mokymas
> Paslaugos asmenims
> Viešbučiai, restoranai ir viešasis maitinimas
Virėjo Mokymo Programa
Valstybinis kodas: | 162081106 |
---|---|
Kodas pagal ISCED: | 13381 |
Lygmuo ir/ar tipas: |
Darbo rinkos profesinis mokymas
Paslaugos asmenims
|
Pakopa: | Programos, skirtos suaugusiems įgyti profesinę kvalifikaciją |
Baigimo sertifikatas: | Kvalifikacijos pažymėjimas |
Studijų forma/trukmė |
Dieninė: 36 sav.
|
Anotacija arba apibūdinimas
Ši, naujai parengta, virėjo mokymo programa sudaryta remiantis kompetencijomis grindžiamu mokymu. Programa sudaryta atsižvelgiant į darbdavių keliamus reikalavimus, įtraukiant į mokymo programą naujas technologijas ir naujus mokymo dalykus.Ji skirta asmenims, neturintiems pagrindinio išsilavinimo, bet norintiems įgyti darbo rinkoje paklausią profesiją ir sėkmingai konkuruoti integruojantis darbo rinkoje. Įgiję virėjo kvalifikaciją, galės sėkmingai konkuruoti darbo rinkoje. Jiems atsivers galimybės dirbti kavinėse, restoranuose, kulinarijos cechuose. Programos įdiegimas sumažins nedarbo lygmenį asmenų, kurių išsilavinimas neatitiko ankstesnių darbo rinkos mokymo programų reikalavimų.
Programos tikslas - parengti virėją, mokantį ruošti sveiką ir kokybišką maistą, gebantį konkuruoti nuolat besikeičiančioje darbo rinkoje.
Tai darbo rinkos profesinio mokymo programa, suteikianti antro lygmens profesinę kvalifikaciją.
Numatyta šios programos mokymosi trukmė 36 savaitės. Teoriniam mokymui skirta 388 valandos. Teorinių pamokų metu virėjo profesijos mokiniai mokysis kulinarijos, gamybos organizavimo, apskaitos ir kalkuliacijos, užsienio kalbos, informacinių technologijų, susipažins su geros higienos ir geros gamybos praktikos taisyklėmis, ir kitais dalykais, reikalingais būsimam virėjui. Praktiniam mokymui skirta 1024 valandos. Praktinis mokymas susideda iš dviejų etapų. Pirmojo etapo metu praktinis mokymas vykdomas mokymo įstaigoje. Praktiniam mokymui mokymo įstaigoje skirta 408 valandos, kurių metu mokiniai įgys pirmuosius virėjo darbo įgūdžius. Antrasis praktinio mokymo etapas vykdomas maitinimo įmonėje, kuriam skirta 616 valandų. Praktinio mokymo maitinimo įmonėje metu būsimi virėjai tobulins savo profesinius įgūdžius, būtinus tolesnei darbinei veiklai.
Išklausę visą teorinį mokymą ir baigę praktinį mokymą, sėkmingai išlaikę kvalifikacijos egzaminą, asmenys gauna valstybės pripažįstamą virėjo kvalifikacijos pažymėjimą (lygmuo 2100).
Įgiję virėjo kvalifikaciją asmenys gali dirbti virėjais restoranuose, kavinėse, valgyklose, kulinarijos cechuose, kitose maitinimo, mažmeninio prekybos tinklo įmonėse ar pradėti savo verslą. Virėjas geba planuoti savo darbą, apskaičiuoti patiekalų ruošimui reikiamą žaliavų kiekį, gaminti karštuosius ir šaltuosius patiekalus bei gėrimus, juos įvairioms progoms estetiškai patiekti, skaityti normatyvinę techninę maitinimo įmonių dokumentaciją,, sudaryti naujų patiekalų receptūras, saugiai dirbti technologiniais įrengimais, inventoriumi.
Mokymo programą rengė Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro specialistai.
Kvalifikacijos aprašas
Profesinės kvalifikacijos aprašas1. Pasiruošti darbui, prisilaikant higienos ir darbų saugos reikalavimų
2. Paruošti darbo vietą duotai užduočiai atlikti, racionaliai planuoti ir organizuoti savo darbą.
3. Įvertinti žaliavų kokybę, žinoti jų asortimentą, laikymo sąlygas ir realizavimo terminus.
4. Atlikti pirminį žaliavų paruošimą.
5. Žinoti šiluminio paruošimo būdus.
6. Paruošti sultinius, sriubas ir padažus, juos patiekti.
7. Paruošti ir patiekti karštuosius patiekalus.
8. Paruošti šaltuosius patiekalus ir užkandžius, juos patiekti.
9. Paruošti saldžiuosius patiekalus ir juos patiekti.
10. Paruošti ir patiekti karštuosius ir šaltuosius gėrimus.
11. Paruošti dietinius ir vegetarinius patiekalus, juos patiekti.
12. Naudotis technologine dokumentacija.
13. Laikytis darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų dirbant su įrengimais ir inventoriumi.
Duomenis rengusio asmens pareigos, vardas, pavardė: Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnybos Mokymo programų skyriaus vedėjas Valentinas Kavaliauskas
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas | Miestas/Savivaldybė | Adresas |
---|---|---|
Panevėžio profesinio rengimo centras | Panevėžys | Staniūnų g. 68 |
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras | Vilnius | Žirmūnų g. 143 |
Klaipėdos darbo rinkos mokymo centras | Klaipėda | Alyvų g. 10A |
Šiaulių darbo rinkos mokymo centras | Šiauliai | Dvaro g. 144A |
Šiaulių darbo rinkos mokymo centras | Šiauliai | Dvaro g. 144A |
Panevėžio darbo rinkos mokymo centras | Panevėžys | J. Basanavičiaus g. 23A |
Panevėžio darbo rinkos mokymo centras | Panevėžys | J. Basanavičiaus g. 23A |
Alytaus darbo rinkos mokymo centras | Alytus | Pulko g. 55 |
Anykščių technologijos mokykla | Anykščių r. | Ažupiečių k., Anykščių sen. |
Tauragės profesinio rengimo centras | Tauragės r. | Aerodromo g. 7 |
Komentarai
Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai
Aš jau esu ePasas.lt vartotojas Tapti ePasas.lt vartotoju