Apklausa
Kokią specialybę rengiatės studijuoti?
Mokymo programos
Visos mokymo programos
> Studentams > Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
> Biomedicinos mokslų studijų sritis
> Visuomenės sveikata
Dietetika
Valstybinis kodas: | 653B41001 |
---|---|
Kodas pagal ISCED: | 52172 |
Lygmuo ir/ar tipas: |
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
|
Baigimo sertifikatas: | Profesinio bakalauro diplomas |
Anotacija arba apibūdinimas
Dietetikos studijų programa skirta rengti dietistus, kurie, dirbdami visų lygių asmens sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose, įvairaus amžiaus sveikųjų ir neįgaliųjų globos namuose, fizinės ir medicininės reabilitacijos centruose, valgyklose, kavinėse gali savarankiškai arba sveikatos priežiūros komandoje vykdyti pacientų/klientų maitinimosi priežiūrą, įskaitant dietos koregavimą ir adaptavimą bei mitybos palaikymą, užtikrinti tinkamą paciento/kliento aprūpinimą maistu, kontroliuoti žaliavų ir produkcijos kokybę, mokyti įvairaus amžiaus asmenis, šeimas, bendruomenę teisingos gyvensenos, įskaitant tinkamą maitinimąsi, bei dalyvauti atliekant arba pačiam atlikti taikomuosius tyrinėjimus.Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo konkursines sąlygas.
Būsimieji dietistai studijuoja 30 studijų dalykų: bendrojo lavinimo: psichologiją, filosofiją, taikomuosius tyrimus, teisės pagrindus, profesinę etiką, užsienio kalbą, civilinę ir darbo saugą; studijų pagrindų: anatomiją, fiziologiją, bendrąją patologiją ir medicinines procedūras, informacines komunikacijas, maisto ruošimo technologiją, ugdymo pagrindus, klinikinę biochemiją, maisto chemiją, neatidėliotiną pagalbą, farmakologiją, maisto saugą ir kt.; specialiuosius (profesinius): dietetiką, maitinimosi priežiūrą, sveiko ir sergančio vaiko maitinimą.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: kliento/paciento aprūpinimas maistu, maitinimosi, įskaitant įmitimą, įvertinimas, valgiaraščio rengimas, maitinimo/si priežiūra. Praktinių studijų trukmė - 35 savaitės. Jų metu viešojo maitinimo, asmens sveikatos priežiūros, ugdymo, socialinės globos įstaigose įtvirtinami ir tobulinami įvairaus amžiaus klientų/pacientų, sergančių vidaus, chirurginėmis, psichinėmis, infekcinėmis bei kitomis ligomis, maistinių medžiagų poreikio vertinimo, individualaus maitinimosi priežiūros plano, įskaitant dietos koregavimą ir adaptavimą, maitinimosi priežiūros efektyvumo vertinimą ar valgiaraščio rengimo, jo koregavimo ir adaptavimo, žaliavos ir produkcijos kokybės vertinimo bei maisto gamybos technologijos parinkimo įgūdžiai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Įvykdžius studijų programos reikalavimus suteikiamas dietetikos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir dietisto profesinė kvalifikacija.
Baigus dietetikos studijų programą ir įgijus dietisto profesinę kvalifikaciją, studijas galima tęsti pagal universitetinių studijų programas
Kvalifikacijos aprašas
Dietisto kvalifikacija reikalinga norint dirbti dietisto darbą.Asmuo, įgijęs dietisto kvalifikaciją, turi:
" gebėti nustatyti paciento ar kliento maistinių medžiagų poreikius, parengti maitinimosi priežiūros, įskaitant dietos koregavimą ir adaptavimą bei mitybos palaikymą, planą ir valgiaraštį, analizuoti ir vertinti dietos koregavimo ir adaptavimo efektyvumą, koreguoti maitinimosi priežiūros planą, ugdyti teisingos gyvensenos ir tinkamo maitinimosi įgūdžius, organizuoti ir įgyvendinti sveikatos tausojimo mokymą, bendrauti ir bendradarbiauti su klientais/pacientais bei jų šeimos nariais, dirbti komandoje, įvertinti maisto sudėtį ir energinę vertę, įvertinti maisto kokybę pagal juslinius ir laboratorinės kontrolės rodiklius, įvertinti pagrindinius gyvybinių funkcijų sutrikimų požymius, suteikti neatidėliotiną pagalbą gyvybei pavojingų būklių bei traumų atvejais, vykdyti mokslinius taikomuosius tyrinėjimus;
" žinoti anatominius, fiziologinius, psichologinius įvairių amžiaus tarpsnių žmonių ypatumus, bendrąsias ligų priežastis ir eigą, per maistą plintančias infekcines ligas, aseptikos ir antiseptikos reikalavimus, rizikos veiksnių analizės bei svarbių valdymo taškų sistemą, pagrindines vaistų grupes ir vartojimo būdus, įvairias maisto gamybos technologijas, dietų modifikacijas ir klasifikaciją, pagrindinių maisto produktų grupes ir šaltinius, žaliavų ir medžiagų priežiūros reikalavimus, vadybos ir administravimo pagrindus, veiklą reglamentuojančius dokumentus;
" mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai, tolerantiškai bendrauti su kolegomis, klientais, pacientais bei jų artimaisiais, kritiškai mąstyti.
Dietetikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir dietisto profesinę kvalifikaciją galima įgyti kolegijose.
Norintiems siekti dietisto kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję dietetikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir dietisto profesinę kvalifikaciją asmenys gali dirbti pirminio, antrinio ir tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose - įvairaus amžiaus sveikų ir neįgalių žmonių globos namuose, sveikatos ir reabilitacijos centruose, ugdymo bei privačiose asmens sveikatos priežiūros ar viešojo maitinimo įstaigose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas | Miestas/Savivaldybė | Adresas |
---|---|---|
Vilniaus kolegija | Vilnius | J. Jasinskio g. 15 |
Komentarai
Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai
Sveiki! Esu LSMU 2-ojo kurso student, noreciau pereiti I dietetikos studijos programa.Noreciau suzinoti kaip galima pereiti, ar galima iskarto pereiti I antraji kursa, kokiu reikia dokumentu is kito universiteto? aciu labia [email protected]