Apklausa
Kokią specialybę rengiatės studijuoti?
Mokymo programos
Visos mokymo programos
> Studentams > Pagrindinis profesinis mokymas
> Paslaugos asmenims
> Viešbučiai, restoranai ir viešasis maitinimas
Virėjo Mokymo Programa
Valstybinis kodas: | 210081104 |
---|---|
Kodas pagal ISCED: | 23381 |
Lygmuo ir/ar tipas: |
Pagrindinis profesinis mokymas
Paslaugos asmenims
|
Pakopa: | Programos, skirtos asmenims, neturintiems pagrindinio išsilavinimo |
Studijų forma/trukmė |
Dieninė: 2 m.
|
Anotacija arba apibūdinimas
Mūsų šalyje yra labai daug mažų ir didelių maitinimo įmonių, kavinių, barų. Jų savininkai nori turėti kvalifikuotus specialistus, kurie sugebėtų ne tik gaminti maistą, bet ir mokėtų naudotis naujausiomis technologijomis.Programos tikslas:
Parengti specialistą, kuris mokėtų gaminti įvairaus sudėtingumo gaminius ir mokėtų juos patiekti klientui. Mokėtų naudotis naujausiomis technologijomis, susipažintų su įvairių pasaulio šalių gaminamais patiekalais. Mokėtų ne tik paruošti maistą, bet ir aptarnauti klientą ir su juo bendrauti.
MOKYMO DALYKAI IR PRAKTIKA
Mokomasi bendrųjų (pilietinio ir dorinio ugdymo, valstybinės kalbos kultūros ir specialybės kalbos, estetikos, kūno kultūros, civilinės saugos) ir specialybės (mitybos mokslo, maisto prekių ir maisto produktų asortimento, kokybės reikalavimų, maisto produktų perdirbimo būdų, technologijos, produktų ir produkcijos laikymo sąlygų, prekybos pagrindų, patiekalų receptūrų ir meniu sudarymo, įvairių gaminių virimo ir kepimo, apskaitos, naudojimosi virtuvės įranga ir inventoriumi, gatavos produkcijos savikainos skaičiavimo, darbo ir darbo užmokesčio apskaitos, sanitarijos ir higienos reikalavimų, darbo vietos organizavimo, darbų saugos, informacinių technologijų, specialybės užsienio kalbos, ekonomikos ir verslo pagrindų) dalykų bei praktinių gebėjimų.
Mokomosios ( 34 savaičių trukmės) ir baigiamoji ( 15 savaičių trukmės) praktikos atliekamos mokyklų praktinio mokymo dirbtuvėse, laboratorijose, viešojo maitinimo įstaigų ir kitose virtuvėse
Pagal programos mokymo planą vykdomi tarpiniai ir mokymo programos baigimo kvalifikacijos egzaminai. Programos baigimo kvalifikacijos egzaminą nustatyta tvarka vykdo egzaminų komisija, kurią patvirtina Prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Egzaminas susideda iš dviejų dalių: teorijos žinių ir praktinių įgūdžių įvertinimo. Remiantis jų rezultatais suteikiama kvalifikacija ir išduodamas atitinkamas kvalifikaciją patvirtinantis dokumentas.
Kvalifikacijos aprašas
DARBO APRAŠYMASVirėjas atlieka pirminį kulinarinį žaliavų paruošimą, gamina šaltus ir karštus patiekalus, desertus, gėrimus, nesudėtingus konditerinius gaminius (užmaišo nepurią, mielinę, sluoksniuotą, plikytą, biskvitinę, trapią, meduolinę tešlas) privačiose ir visuomeninėse viešojo maitinimo įstaigose (restoranuose, kavinėse, baruose, viešbučiuose, užkandinėse). Dirba su įvairiais maisto ruošimo įrenginiais, matavimo prietaisais. Jusliniu būdu nustato ruošiamų patiekalų kokybę ir pašalina trūkumus. Naudojasi įvairiomis receptūromis, paskaičiuoja žaliavų kiekį. Karštis, stovimas darbas kelia specifinius fizinius ir psichinius reikalavimus maisto ruošimo darbuotojui-virėjui.
PROFESINIAI GEBĖJIMAI
Sėkmingą maisto ruošimo darbuotojo-virėjo darbą lemia žinios ir mokėjimai kulinarinės technologijos, ruošiamų patiekalų kokybės nustatymo, maisto ruošimo įrangos, matavimo prietaisų, indų, taros naudojimo mokėjimas, mitybos fiziologijos, sanitarijos, higienos ypatumų, kokybę nustatančių dokumentų, saugaus darbo ir priešgaisrinių taisyklių žinojimas. Labai svarbios tokios asmeninės savybės kaip atsakingumas, organizuotumas, kūrybiškumas, sąžiningumas, darbštumas (pradėto darbo užbaigtumas), noras tobulėti ir pan., taip pat gera fizinė ir psichinė sveikatos būklė (greita reakcija, ištvermė, vikrumas, koordinacija ). Virėjo darbą sunku sėkmingai dirbti sulėtinto suvokimo žmonėms, sergantiems epilepsija, taip pat turintiems regos, klausos, judėjimo sutrikimų.
PROFESINĖS PERSPEKTYVOS
Virėjo profesijos darbuotojų poreikiai auga plečiantis aptarnavimo sferai, profesija yra populiari, turinti tvirtą paklausą. Ji gimininga tokioms profesijoms kaip konditeris, kulinaras, mėsinikas. Profesijos socialines garantijas nusako LR įstatymai.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas | Miestas/Savivaldybė | Adresas |
---|---|---|
Panevėžio profesinio rengimo centras | Panevėžys | Staniūnų g. 68 |
Kėdainių profesinio rengimo centras | Kėdainių r. | Šėtos g. 105 |
Šeduvos technologijų ir verslo mokykla | Radviliškio r. | Jaunimo g. 12, Raudondvario k., Pakalniškių sen. |
Ukmergės technologijų ir verslo mokykla | Ukmergės r. | Kauno g. 108 |
Komentarai
Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai
Aš jau esu ePasas.lt vartotojas Tapti ePasas.lt vartotoju