Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) atliktas tyrimas rodo, jog studentų pajamos sparčiai mažėja, dėl to dar labiau jaučiamas kokybiškų, prieinamų ir pigių maitinimo įstaigų trūkumas aukštosiose mokyklose. Tyrime dalyvavę studentai maitinimo įstaigas vertina 4,2 balo iš 6 galimų ir kaip dažniausią problemą įvardina per dideles ten siūlomo maisto kainas.
Tyrimo išvadose teigiama, jog daugiau nei pusės (55%) studentų pajamos per mėnesį siekia iki 400 Lt, dar penktadalis (21%) gauna 401 – 600 Lt mėnesinių pajamų. Tuo tarpu prieš pustrečių metų darytame „Eurostudent“ tyrime vieno studento vidutinės mėnesio pajamos siekė 860 Lt. Šiuo metu studentų, gaunančių 800 Lt ir daugiau tėra 13 proc.
Vieno apsilankymo metu maitinimo įstaigoje vidutiniškai išleidžiama nuo 4,2 Lt (Mykolo Romerio universitete) iki 15 Lt (ISM Vadybos ir Ekonomikos universitete). Anot tyrimo, 89% apklaustųjų dažnai arba visada renkasi karštus patiekalus. Vidutiniškai vieno apsilankymo metu išleidžiami 8 Lt.
„Tenka konstatuoti, kad daugumos studentų pajamos sumažėjo iki 400 Lt ir mažiau per mėnesį, kai prieš pustrečių metų vidutinės studento pajamos buvo bene dvigubai didesnės. Studentai vis dažniau kreipiasi teigdami, kad tinkamai maitintis paskaitų metu už gaunamas pajamas darosi vis sunkiau, o kokybiško bei prieinamo maitinimosi sąlygų problema studentams tampa vis aktualesnė“, - surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.
Du iš penkių apklaustųjų studentų teigia, kad jiems siūlomo maisto kaina yra per didelė. Taip teigė 36% besimaitinančių aukštosios mokyklos valgykloje arba kavinėje bei apie pusė iš viso aukštojoje mokykloje ar šalia jos esančioje maitinimo įstaigoje nesimaitinančių studentų.
Studentai geriausiai vertina Mykolo Romerio universiteto, Marijampolės ir Alytaus kolegijų bei ISM Vadybos ir Ekonomikos universiteto maitinimo įstaigas.
Studentai, kurie valgo aukštosiose mokyklose esančiose maitinimo įstaigose, susiduria ir su kitomis problemomis. Dažniausiai įvardinamas per brangus maistas, kaina neatitinkanti porcijų dydžio, nesikeičiantis meniu, vegetariško maisto trūkumas, taip pat itin dažnai minimas vietų valgyklose ar kavinėse trūkumas. Be šių taip pat buvo minimas nešviežias, atšalęs maistas, šildomas mikrobangų krosnelėse, naudojama per daug riebalų, randama ne maisto produktų patiekaluose.
LSAS Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų viešosios nuomonės tyrimą apie maitinimo įstaigas, esančias aukštosiose mokyklose ir šalia jų atliko 2009 m. rugsėjo 4 – 14 dienomis. Tyrime dalyvavo 1132 studentai iš 28 aukštųjų mokyklų. Su tyrimo duomenimis galima susipažinti www.lsas.lt interneto svetainėje.