Lietuvių kalbos valstybinio egzamino rašinys.
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 20:04:10 | Nuoroda
NENUIMA
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 20:19:32 | Nuoroda
gal kas raset krewes skirgailos interpretacija?
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 20:25:40 | Nuoroda
o beje šnd dar išgirdau bajerėlį, kad fakto literatūra tikrai buvo televizija žo pačios mokytojos juokias, sako, kad nelogiška, kad tik žiniasklaida ir kitos jos atmainos čia galėjo būt, bet vertintojai jokių alternatyvų šitam atsakymui nepripažįsta šiemet. ir ne tik šitam jaučiu..
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 20:36:40 | Nuoroda
atsiverčiau žodyną....prie žodžio "literatūra" radau : tautos, epochos arba visos žmonijos rašytinių ir spausdintinių kūrinių visuma, raštija; grožinių kūrinių visuma; kūriniai kuriuo nors klausimu.... jokios TV as čia nematau
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 20:46:43 | Nuoroda
o nec'e, miela alter_ego, protingiems dėdėms ir tetoms kitaip atrodo.. bet labiausiai čia manau reiki akaltinti gerbiamą v. landsbergį ir jo parinktus žodžius savo mintims (kitaip tariant - sąmonės srautui) įvardinti. tas žmogus juk iš tikrųjų kalbėjo apie taip, kiek daug ir kokių įvairių faktų mums yra pateikiama televizijoje. bet va sakyti "fakto televizija" lyg ir neoriginalu, lyg ir nemandra.. tai ėmė ir sumąstė šūstriau pavaryt ir pavadint tai literatūūra.. įtariu, kad taip vartydamas savo atsakymėlius jis nemanė, kad vaikučiai per egzą juos turės analizuot tai ir leido sau taip nenuosekliai ir šiaip visaip kaip kalbėt..
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 20:50:45 | Nuoroda
as esu sokiruota, neduok Die , jog taip butu is tikruju, na kad as neislaikysiu , tai jau nusiteikus tam , nors tikiuosi , kad ta minimuma surinksiu... bet kas liecia visus abiturientus tai tragedija tame nec'e... neturiu zodziu..
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 21:12:00 | Nuoroda
man tik vienas klausimas iškyla, ar kadanors lietuvos svietimo sistema taps normalia? nes dabartine, tai be komentaru...
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 21:15:22 | Nuoroda
manau, kad niekados.. kas laukia jaunu mokiniu, tai net baisu pagalvoti. o kas mokys musu vaikus ir kaip egzaminus laikys, tai is vis neisivaizduoju..
Žinutė parašyta: 2008-06-03 21:20:19 | Nuoroda
Hm, ir kaip visada dėl visko kaltas V.Landsbergis?! Nepagrįstos tokios jūsų mintelės: duodamas interviu, jis mažiausiai galvojo apie tai, kad išspausdintas tekstas atsidurs lietuvių VBE. Be to, esu tikra, kad tiek aš, tiek dauguma jūsų supratome abiejų tekstų esmę, teisingai nurodėme I tekso problemą, suvokėme pagrindinę mintį. Problema yra ta, kad teksto suvokimo testo klausimus bandyta sukurpti kuo mandresnius, suktesnius ir, deja, persistengta, nes jie ne man vienintelei pasirodė nelogiški. Bandau pasakyti, kad mes ne tekstų nesuvokėme, o pačių klausimų, buvome suklaidinti jų formuluočių. Įdomumo dėlei ir nepriklausomai nuo gautų įvertinimų, po visų egzaminų ketinu pamėginti susisiekti tiek su V.Landsbergiu, tiek su K.Plateliu. Kadangi jie - kultūros, politikos žmonės, aktyvūs visuomenės nariai, naiviai viliuosi, kad jie bent žodeliu kitu atsakys į laiškus, pakomentuodami savo pasisakymus ir požiūrį į tai, kokių egzaminų reikia šių dienų Lietuvos abitūrai. Man tikrai įdomi yra jų nuomonė, nors nelaikau didelio pykčio NEC'ui: egzaminai niekuomet nebūna be klaidų, kasmet - savi nesklandumai. Turbūt jau matome, kad šie "išbandymai" tėra loterija, o mes, viso labo, - žaidėjai, kiek pakritusiais nervais. Gavusieji šimtukus galės pagrįstai sušukti: "Bingo!". Na, ir pabaigai, nesureikšminkime gandų, kol neištaisyti visi darbai. Sėkmės laikantiems anglų k. egzaminą! ;]
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 21:52:14 | Nuoroda
tas rezultatu laukimas baigia ir is proto isvaryti
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:06:44 | Nuoroda
negali but tikrai negali but,kad fakto literatura yra televizija... jeigu jau taip tai reiks kazka mastyt tiem bukagalviam irodyt,kad literatura yra rasytine...
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:08:02 | Nuoroda
Tikrai tikejau, kad galiu silaikyti valstybini egzamina, bet nuo dabar jau nebetikiu....verkti norisi, kad cia pas mus dedasi tokie dalykai, kur teisybe? aisku, jos nera ir niekada nebus... ka man dabar daryti, kad negimiau apsigimusi rasytoja, ir neparasiau rasinio super, zinau kad rasinys bus silpnas bet...truksta zodziu.. as taip noreciau padiskututot su tais nevykeliais kruei tas uzduotis gamina, jus net neisivaizduojat kiek tureciau klausimu, ir kaip noreciau pasikoliot su jais, nes cia yra pasityciojimas is visu abiturientu, sitaip negalima, o visi mes kartu tikrai galime padaryti daug gero. Ps. gailiuosi, kad gimiau Lietuvoje, man GEDA gyventi Lietuvoje. GEDA!
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:09:23 | Nuoroda
Matai jie neklausia kas yra fakto literatura, jie klausia ka turi omeny Landsbergis sakydamas fakto literatra, o cia jau visai kitas reikalas, lyg ir negali prisikabint...
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:15:04 | Nuoroda
jei jau nutiktu, tai ka jus snekat, kvieciu visus i streika padarysim tvarka
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:16:30 | Nuoroda
gales toliau verkti, kad siemet emigravo kokiais 30% daugiau nei pernai jaunimo i uzsieni mokytis ir dirbti... nes cia tai daugiau nei graudu kas darosi su svietimu.. jaunimui kuo toliau tuo labiau sunku cia ir vis tiek tai matydami zmones nori is musu padaryti filosofus, rasytojus, meninnkus ar velniai zino ka.. na nesame mes tokie, juk mums tik po 18-19metu.. ir kazin ka parasytu vietoj musu egzamine tie kurie sudaro tokius nelogiskus egzaminus ir ju vertinimo sistema. zodziu tragedija
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:22:03 | Nuoroda
Pritariu Daivushiukui nes iš tikrųjų jeigu bus labai prasti rezultatai ką darys jaunimas? jiems liks pora pasirinkimų arba stoti į kokia kolegija arba bandyti laimę užsienį ir kitajs metais perstoti... Kažkoks absurdas, nors valstybė sako kad tai labai didelė problema, bet pati tik sunkina padėtį...
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 22:42:02 | Nuoroda
na as ne daivushiukas, o daivusiukas:) siaip jei bus labai prasti rezultatai , tai daug kam teks perlaikyti, o juk kiekvienas zinome, jog su mokykliniu istoti i univera galima, bet reikia kitu egzu aukstu balu.. na tai va visi lys i kolegijas(ka ir pati darysiu,nes apie univera man svajoti tik) , o kita dalis vaziuos mokytis i uzsieni mokytis, nes ten kiek zinau yra daug lengviau nei musu idiotu salelej...
Žinutė parašyta: 2008-06-03 23:00:16 | Nuoroda
Dabar neturėdamas ką veikti perskaičiau visą jūsų diskusiją nuo pradžių iki galo, kiekvieną pranešimą ir tiesą sakant labai nustebau. Nustebau kokie jūs ištikrųjų esate kvaili ir kaip visiškai nesiorentuojate aplinkoje. Jokiais būdais nepasakyčiau, kad čia dvyliktokai kalba, tie kurie jau gali balsuoti ir šiap jau yra suaugę žmonės su visomis priderančiomis teisėmis ir pareigomis. Mane stebina jūsų bukaprotiškumas ir toks apgailėtinas panikavimas vos kam nors pasakius kažkokią nesamonę kaip kažkas kažką girdėjo, kaip mokytoja kažką pasakė ar padarė. Visoje diskusijoje, tiksliau pasiverkšlenime, nepamačiau NEI VIENO tikro argumento, visiškai nei vieno, visi kažkokias mistines istorijas pasakoja, ateivių ir kosminių laivų tik pasigedau skaitydamas. Pasaka apie darbą, kuris buvo įvertinti maksimalia taškų suma, o vėliau buvo atimta penketas balų, o po to kažkieno išmintingas žodis nuaidėjo, kad 52-iejų ir 47-ių vidurkis yra 25. Tai buvo taškų suma, kurią grėsmingasis pabaisa NEC'as (beveik Nesė [geras]) paliko vargšeliams vaikučiams. Baisu ir ne kaip kitaip, visiškas bukaprotiškumas. Žinokit baisoka, tikrai. Aš dabar matau ir suprantu kodėl taip garsiai kalbama apie studijų reformą, kodėl aukštųjų mokyklų dėstytojai vis kartoja, kad kasmet ateina vis bukesni ir bukesni studentai, kuriuos užuot pradėjus mokyti tai kas priedera, reikia priminti tai, ką jie jau seniai turi mokėti. Aš nesuprantu kaip jūs einate laikyti egzaminų, tų, kurie jums atrodo svarbesni už viską ir visiškai neįsivaizduojate nei kas ten vertina, nei kaip vertina, nei ką galų gale vertina. Panašu, kad nemaža dalis išvis dar nežino ką tas balas už egzaminą reiškia... Aš noriu užduoti vieną paprastą klausimą, kas jums povelniais yra? Nejaugi jūs tikrai esate tokie bukapročiai, visiškai neturintys savo nuomonės, besalygiškai bandos jausmui pasiduodantys padarai? Čia tik kažkoks kvailas egzaminas, kuris reiškia gerokai mažiau nei jūs visi galvojat. Ką jūs darysit kai jums gyvenime reikės savo galva vadovautis? Nejaugi visą laiką seksit iš paskos kažkokiai kvailai avinų bandai, kuri visiškai neturi jokios savo nuomonės, apskirtai nesupranta kur yra ir ką ji čia veikia? Atsakykit bent jau sau patiem... Negalvokit, kad aš čia koks pabaisa, jūsų piktojo priešo NEC'o pasamdydas blogietis ar šiap koks tipelis, kuris nekenčia jūsų visų. Aš lygiai toks pat dvyliktokas, laikiau tą patį Lietuvių egzaminą, kuris man buvo egzaminas kaip egzaminas. Nei jam ruošiausi kažką labai nei ką. Niekad nebuvau geras literatas, jokių superinių rašinių ar interpretacijų niekada nerašiau. Apskritai Lietuvių kalba niekada nebuvo mano stiprioji pusė. Tačiau manau, kad užduotys buvo kaip užduotys. Seniai jau buvo žinoma kokios jos bus. Buvo pavyzdinės užduotys, bandomoji sesija, pilotiniai egzaminai. Suvokimas kaip suvokimas buvo, jis ir turi būti sudetingesnis, nes tai juk valstybinis egzaminas. Jis neturi būti visiems lengvai suvokiamas ir į jį negali visi gerai atsakyti. Ar jūs išvis žinote kaip sudaromos užduotys ir kokie joms yra reikalavimai, teisėjai jūs? Tikrai nesuprantu ir negaliu pateisinti tų, kurie čia visą mėšlą pila ant NEC'o, mokytojų, švietimo sistemos, galų gale juokingiausia ant visos valstybės. Jūs pažiūrėkit į save, į savo nesamones, kurių čia prirašėte. Man atrodo, kad būtų labai dėsninga, kad visi šitie profesioriai, kurie puikiai žino kame čia bėdos, kokie klausimai čia blogi, kokie jie turėtų būti, neišlaikytų. Manau tai būtų puikus pavidys, kad egzamino užduotys buvo geros. Aš rimtai abejoju ar tokie turi išlaikyti, jau nebekalbant apie gerą išlaikymą. Kas čia būtų, jei apskirtai aplinkoje nesiorentuojantys, tokie kaip didžioji dalis jūsų, imtu ir gerai išlaikytų. Patys gi pagalvokite, paskaitykit diskusiją nuo pradžių... Aš neabejoju, kad bus daug tokių, kurie parašė viską puikiai, atsakė į daugumą pasak jūsų nelogiškų ir nesamoningų klausimų ir susirinks puikius balus. Aš esu visiškai įsitikinęs, kad problema tikrai ne užduotyse, jos visiems vienodos buvo, o jeigu apskirtai suprastumėt kam tas egzaminas reikalingas ir kaip jis veikia, tai apskritai tokių durnų diskusijų nebūtų nei kvapo. Problema ta, kad dauguma jūsų tikrai neesat verti jokių gerų balų ir netgi jeigu juos ir gausite, tik todėl, kad kiti dar labiau neverti jų. Vienu žodžiu, dar karta siūlau pažiūrėti į save ir tik tada pulti kaltinti kitus. Dabar jūs tik bandote nusiplauti, tai tikrai negarbinga, sakyčiau žema, bet taip juk paprasčiau, ar ne? Neblogą rašinuką čia parašiau, laiko ir noro tikrintis klaidų nėra, todėl gal labai nepyksit, jeigu bus nemažai tokių. Tiesiog pasakiau SAVO nuomonę. Dabar galit mane paimti ir viešai pasmerkti už tai, kaip nors išgyvensiu gal ;].
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-03 23:05:13 | Nuoroda
Kauniečiai, susisiekit su savo mokytojais ir suveikit vertinimo instrukciją (testo), nes tik Kaune suvokimas taisomas. Iš tikrųjų, turint vertinimo instrukciją, galima rašyti peticiją į ministeriją, NEC ar net Seimui. Instrukcija slepiama dėl to, kad šįmet darbus vertino kitaip - porcijomis, Pirmiausia vieną porciją įvertino 2-3 kartus, išvežė, o atsivežė kitą porciją. PROBLEMA: net ir matydami klaidas, vertintojai visas porcijas turi vertinti pagal vienodą instrukciją O dėl rašinių, tai jie net neįpusėti taisyti, kaip ir interpretacijos. Aišku, kad rašiniai apie toleranciją prasti, nes vertinimo instrukcija liepia "sverti" argumentus: daugiausia svorio turi literatūriniai argumentai, paskui apskritai kultūriniai, o visi kiti vertinami vos 1 tašku. Bet šituos "bajerius" jūs turėjote žinoti iš anksto, rinkdamiesi temą, pavyzdžiui, mūsų visa klasė rinkosi rašyti apie meną, nes tada literatūriniai ir kultūriniai kontekstai užima didžiąją teksto dalį (taip taip, skaičiuojama ir kiek vietos užima svarūs literatūriniai/kultūriniai argumentai). Iš interpretacijų geriausiai parašyta Vaičiūnaitė. O Biliūnas silpniausiai - ten vos ne atpasakojimai, nėra krypties (tada galima gauti maksimum 1 tašką), silpnai su problema ir vertybėmis...
Žinutė parašyta: 2008-06-03 23:32:26 | Nuoroda
Ar mane gali kas nors apsviesti, kodel vertinimo instrukcijos nera publikuojamos NEC'e kartu su egzamino uzduotimis. Cia slapta informacija, ar ka? Na suprantu kokios matiekos, biesos, infos neviesina, nes knygeles "I pagalba abiturientui" leidzia, bet pvz. lietuviu tai galetu i svetaine idet. Gal koki kreipimasi reik rasyti, ar ka?
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą