Vartotojo Tomanas pasisakymai
  Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2008-12-07 02:53:31 | Nuoroda

Jeigu kam reikia platesnės info apie SSE Riga, galiu atsiųsti powerpointo prezentaciją ir atsakyti į visus rūpimus klausimus :)

Žinutė parašyta: 2009-02-21 14:54:06 | Nuoroda

Fignia tas raudonas diplomas. Baigiau mokyklą praeitais metais visais 10. Laikiau 5 egzus, 3 iš jų virš 90 (matke 100), fizikos 89, o lietuvių gavau 24 ir negavau to raudono.

Pasityčiojimas kažkoks čia yra. Anyway, žiūrėkit geriau, ko reikia stojant, ir laikykit būtiniausius egzaminus, o ne dėl atestato spalvos pergyvenkit.

Žinutė parašyta: 2009-02-21 14:57:10 | Nuoroda

Reikia kreiptis į bazinę mokyklą, o ne į tą, kurią baigei. Bazinių mokyklų sąrašą galima rasti www.nec.lt.

Dokumentų tiksliai nepamenu, bet atrodo reikia paso ir atestato kopijos plius parašyti prašymą.

Galvoju šiaip sau perlaikyti lietuvių kalbos egzą ;-]

Žinutė parašyta: 2009-05-20 22:10:46 | Nuoroda

Laikiau Lietuvių VBE antrą kartą. Praeitą kartą labai nepasisekė, o šiais metais kaip ir nesvarbu, kiek gausiu, taigi laikiau tik dėl sportinio intereso. Studijuoju universitete ir tikrai nieko nežadu keist, todėl be vertinimo instrukcijos perskaitymo, kitokio pasiruošimo ir nebuvo.

Dėl teksto kūrimo užduoties daug pasakyti negaliu, nes praeitais metais rašiau interpretaciją. Tiesa, praeitais metais buvo ryški tendencija, jog lengviau buvo susirinkti taškų rašant rašinius. Tokią taktiką taikiau šiais metais - rašiau rašinį.

Suvokimas. Čia, atrodo, sulaukiau siurprizo, nes vientiso teksto tikrai nesitikėjau. O ir pats tekstas nebuvo itin lengvas ir, bent jau mano nuomone, buvo sunkesnis nei praeitais metais pateiktieji du atskiri tekstai. Pateikti klausimai taip pat keistoki - visi tiesiogiai nurodo į pastraipas ir prašo jas apibendrinti, suformuluoti siejančias mintis. Iš teorinės pusės tik du klausimai.

Bendrai. Antrą kartą baigęs rašyti lietuvių VBE, esu pasimetęs, ko iš mokinių nori NEC. Mano nuomone, lietuvių kalbos egzaminui reikia 80% asmeninės brandos + 10 % įgūdžių (įpratimo kurti/skaityti tekstą be klaidų, žinoti teorijos) + 10 % sėkmės (teisingai suprasti suvokimą, gauti patinkančią temą/autoriaus ištrauką). Tada man tik kyla klausimas: jeigu aš rašau rašinį, tai ar man verta leisti dvejus paskutinius metus besimokant autorių biografijos detales ?

Nematau, ką mokytojai turi veikti paskutinius dvejus metus su mokiniais, kurie rašo rašinius. Čia tėvai turi skatinti vaiką skaityti laikraščius, domėtis įvairiais dalykais ir t.t.

Žinoma, bet kuris iš Jūsų gali pasakyti man "kas tu esi toks, kad čia vertintum, kas tinkama LT VBE ir kas ne?" ir tokiu atveju būtumėt visiškai teisingi. Tiesiog mano tokia nuomonė.

Jeigu Jūsų nuomonė kitokia - prove me wrong.

Žinutė parašyta: 2009-06-25 11:28:52 | Nuoroda
mellisa rašė:

Tik pavyduoliai sneka, kad cia nieko nevetras kitokios spalvos popieriukas.... Man atestatas su pagyrimu daug reiskia... Tai tarsi irodymas, kad mokslas man yra svarbus, tevams- kad ju vaikas protingas, o mano busimiems vaikams gal tai bus paskatinimas neatsilikti ir pralenkti savo mama.... O tuo labiau , kad del to pagyrimo as tikrai nesiplesiau... Kiti, kurie zutbut jo siekia... na, toks elgesys gal ir yra juokingas ar net kiek apsurdiskas, bet kai tu ta pagyrima gauni tiesiog, kad gerai mokaisi, tai jau visai kita sneka... Kiek zmoniu, tiek nuomoniu... Vieniem tai svarbu, kitiem ne, o kiti tik paburnot megsta... kaip mano mociute sako....genys margas, o pasaulis dar margesnis... 

Miela mellisa,
Sutinku, kad gauti raudoną diplomą tikrai smagu. Tėvams tai primena tarsi "aukso medalius" iš jų laikų, o ir vaikams smagu bus parodyti (nors nežinia, ar apie tai galvosi, kai jau turėsi jų). Anyway, norėčiau tik patarti perskirstyti savo prioritetus ir negalvoti apie jokius raudonus diplomus. Jeigu pasiseks, jis ateis pats. O ir be jo įstoti jokių kliūčių nėra.
Praeitais metais baigiau mokyklą visais 10, laikiau 5 egzaminus ir tik vienas nepasisekė - iš lietuvių VBE gavau 24%. Visi kiti rezultatai buvo puikūs (gali apačioj pažiūrėt). Vien dėl tų 24 % negavau raudono. Ir ką ? Prisipažįstu, šiek tiek buvo "abydna", bet iš kitos pusės - spalva ne tokia jau ir didelė vertybė.
Savo atestatu esu patenkintas ir mielai galėsiu jį parodyti bet kam, nes jis mane nuvedė ten, kur dabar studijuoju (SSE Riga). 
Per visą šį procesą taip ir nepastebėjau, kur tas raudonumas būtų aktualus ir reikalingas...Gal tik dėl savo asmeninių tikslų ?

Geriau žiūrėk sau naudos, o ne kažkokio vidinio pasitenkinimo.

Sėkmės įstojant, ten kur reikia.

Žinutė parašyta: 2009-06-25 23:20:59 | Nuoroda
Muuuu rašė:

Kodėl nesvarbu? Svarbu, kai visą gyvenimą puikiai mokeisi ir jis savaime natūraliu dalyku tampa, nes esi pratęs prie geresnių įvertinimų ir pan. Aš nesakau, kad tie, kurie be pagyrimo baigę kažkuo prastesni. Tiesiog malonu būti įvertintam išskirtiniu būdu. O tai, jog jei turi raudoną, tikrai nereiškia, kad įstosi kur norėsi. Ką pvz. su 50% daryt? Gauni su pagyrimu, o keliai užtverti dėl per mažų balų. O kitas gali negaut raudono dėl pažymių mokykloj, bet ,,pavarys'' per egzus ir ką tas raudonas padės? Nieko :)

Nesvarbu, nes jis teikia tik trumpalaikį pasitenkinimą savo pasiekimais. Skaičiukai, kurie liudija tavo "kietumą" įvairiose disciplinose - štai kas yra svarbu. Kitam gal piktas mokytojas 8 išvedė iš kūno kultūros ir dėl to negavo pagyrimo. Pasikartosiu: p* spalva, kol tavo egzaminų rezultatai tau duoda pakankamą stojamąjį balą įstoti ten, kur nori (o dar geriau, kur tau reikia).

Žinutė parašyta: 2009-06-25 23:31:55 | Nuoroda

Praeitais metais laikiau matematikos egzaminą ir gavau 100%. Kai internete pasirodė vertinimo instrukcija, peržiūrėjau ir bent jau man pasirodė, kad daug kur parašiau identiškai su vertinimo kriterijais. Padariau vieną klaidą teste, taigi -1 balas. Daugiau klaidų nebuvo. Nors šiaip, bent jau man susidarė toks įspūdis, kai laikantysis surenka virš 50 balų, patys procentai dažnai toli nekrenta nuo 100. Pavyzdžiui, 2-3-4 taškus galima prarasti ir vis vien gauti 100%.